|
Po raz n-ty.... olej |
| Autor |
Wiadomość |
Mastertoon
Ogarnięty

Auto:: Nexia 5d 8V
|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:23 Po raz n-ty.... olej
|
|
|
Sory że po raz kolejny poruszę temat oleju, ale tak właściwie nie znalazłem tematu który odpowie na moje pytanie.
Z góry powiem, iż jeżdżę na syntetyku 5W40 made by kij wie ale na dolewkę stosowałem Castrola.
No i teraz tak - czytałżem iż syntetyka tez niby nie jest za dobrze stosować gdy silnik tu i ówdzie lubi sobie przycieknąć odrobinkę (a mój od czasu do czasu zrzuci "balast" oleju ). W ciągu tygodnia planuję zakup oleju i wymianę, dlatego tu jest moje pytanie - co kupić? Minerał chyba odpada z tego co czytałem, pod uwagę biorę syntetyk i półsyntetyk - co właściwie kupić? Różnica w zakupie około 40 zeta za 4 - 5 litrowy baniak. Czy po syntetyku jeśli zdecyduję się na półsyntetyk będę musiał kupować środki myjące "wnętrzności" silnika?!
Szczerze przyznam, iż czytałem ostatnio tyle tego że już mózgownica mi nie wyrabia... |
|
 |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:37
|
|
|
nie bedziesz musial w razie ew. nastepnej zmiany, samo sie wyplucze, takie ilosci co zostana po scieknieciu w stosunku do calej objetosci.... do olania.
dolewki w zasadzie niewazne jakiej firmy, wazne zeby te same liczby mial jak 5/40 to 5/40. i ten sam rodzaj mineral/semi/syntetyk.
po co zmieniasz syntetyka na semi? cieknie i zre? |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
Mastertoon
Ogarnięty

|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:40
|
|
|
Właściwie to zmiana nie jest przesądzona - dlatego pytam (to znaczy zmienić muszę, tylko pytanie na jaki!)
Oleju nie wcina - po prostu odrobinkę ucieka przez miskę (to znaczy uszczelkę) i przez uszczelkę nad pokrywką... a może i odrobinkę silnik skonsumuje... kij wie
Czytałem że ma to jakieś jednak znaczenie... ale czy tak jest rzeczywiście?! |
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:46
|
|
|
przy 220kkm zmienilem semi na syntetyk.
przy 385 byla robiona glowica bo juz ja czas podżarł
teraz 430 nadal syntetyk, smiga bez pytania |
|
|
|
 |
Mastertoon
Ogarnięty

|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:52
|
|
|
No dobra, to więc jaka w końcu różnica między pół- a pełnym syntetykiem?!
Warto pół stówki dopłacać do pełnego?!
A bebechy to też miałem robione niecałe 30k km temu - w czasie 330 kilometrowej trasy powrotnej z wakacji, pękła uszczelka pod głowicą.... dwa kilometry od domu |
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 20:56
|
|
|
| syntetyk wolniej sie starzeje i ma wieksze wlasciwosci smarno- rozpuszczajace swinstwa i nagary |
|
|
|
 |
Mastertoon
Ogarnięty

|
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 21:06
|
|
|
No i o to chodziło w zasadzie.
Za 110 zeta kupię 5-litrowy baniak Shell Helix Ultra 5W40 i po temacie... chyba |
|
 |
|
|