Poprzedni temat «» Następny temat
Z Nexii do Ibizy by Robert_GTX
Autor Wiadomość
Robert_GTX 
Świeżak

Auto:: Nexia 1.5 16V
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 11:07   Z Nexii do Ibizy by Robert_GTX

Witam , Ibizę mam jakoś już od 2 tygodni ;) Może dupy nie urywa , ale jeździ :P
Cena: 1980zł
Motor: 1.3 54hp + LPG
Przebieg: 210 tys km
Zawieszenie: Seria
Wydech: Seria
Hamulce: Seria
Wyposażenie: Korbkotronic, Nawiew , Ogrzewanie tylnej szyby , Obrotomierz :)
Zrobione: Odświeżone wnętrze(kompleksowe szorowanie wnętrza , permanentny oprysk plakiem , wymiana : Dywaników , mieszka , pokrowców oraz rygli, gałki zmiany biegów), Zabezpieczenie spodu bitexem
Do Zrobienia: Sworznie / Wahacze coś popukuje , Gaz prawdopodobnie mieszadło do wymiany strasznie muli na lpg , naprawa defektu bębna przy odpuszczaniu pedału hamulca słychać "skrzeczenie", drobne poprawki blacharskie

Plany: Kupno Ibi 2 Cupra :)
Prezentuje się tak:

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 11:56   

maly silniczek, ale niezle sie prezenci ;)

Podziel się na:               
Robert_GTX 
Świeżak

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 12:12   

grunt , że mało pali ;)

Podziel się na:               
Davi 
Świeżak

Auto:: Daewoo Nexia 1.5 8v Sedan
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 12:42   

Robert_GTX napisał/a:
grunt , że mało pali ;)

Mało tzn ile? xD

Podziel się na:               
Roxon40 
Pierwszy Dobrowolnie Zbanowany

Auto:: Była Nexia 2.0 8V GLE/GSi
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 12:49   

A pewnie między 5 a 7 litrów. Gratuluję zakupu. Ostatnio robiłem hamulce w takiej Ibizie. Widać że i tam tłoczki lubią się zapiekać. Byle to nie był składak czyli coś z rocznika 1996 - 1997 bo tu występowały części i z Polo i z Ibizy i jak trzeba było coś kupić to bez numeru części ani rusz. Nie mniej jak zadbane auto to naprawdę miłe autko i dobrze służy choć demonem prędkości nie jest za to jak na małe auto jest dość obszerne w środku.

Podziel się na:               
Davi 
Świeżak

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 13:21   

Roxon40 napisał/a:
A pewnie między 5 a 7 litrów. Gratuluję zakupu. Ostatnio robiłem hamulce w takiej Ibizie. Widać że i tam tłoczki lubią się zapiekać. Byle to nie był składak czyli coś z rocznika 1996 - 1997 bo tu występowały części i z Polo i z Ibizy i jak trzeba było coś kupić to bez numeru części ani rusz. Nie mniej jak zadbane auto to naprawdę miłe autko i dobrze służy choć demonem prędkości nie jest za to jak na małe auto jest dość obszerne w środku.

5-7 mało? xD Nexia pali średnio 10 i dla mnie 10 już jest mało :P a 5-7 to bardzo mało.. Oczywiście mając na myśli starsze i dobre wozy.

Podziel się na:               
Robert_GTX 
Świeżak

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 14:11   

No w mieście mi pali 8,5 gazu max na trasie max 6 (wyniki podawane są jazda normalna do 2,5 , nieraz do 4 tysięcy obrotów) jeźdząc jak emeryt da radę mniej ;) Roxon seat to właśnie taki składak jest VW ;) np. silnik i wszystkie podzespoły silnika są produkcji VW ogólnie cała mechanika to chyba VW , Seat tylko dorabiał takie pierdoły. Jeśli chodzi o wielkość to jestem zaskoczony wsiadając do tego auta czuje się jak bym wsiadł do jakiegoś "fiata multipli" czy coś , a to jest tylko mała ibiza. Najważniejsza kwestia jakiej nexii brakowało wyciszenie... tam przejeźdzając przez niewielkie dziury nierówności czy coś czułem jak , by mi samochód zaraz miał się rozlecieć tutaj cisza , na zakrętach bardzo dobrze się trzyma jezdni (twarde zawieszenie). Mankament to ten cały silnik 54kony... za rok planuje kupić takiego samego tylko w pakiecie cupra full wyposażenie no i motor 2.0 150hp jak najbardziej pod moje wymagania da radę :) chociaż , że dodam jak wracam z pracy na PB to 120km/h to nie jest jakiś hardkorowy wyczyn nie czuć tego , że niby ma 16,8 s do 100 ;P
Generalnie jest to model z roku 94, totalnie goły , w naprawie łopatologiczny , pod maską miodzio wszędzie ręką można się dostać :) parę pierdół jak napisałem muszę zrobić , ale przejechałem nią 1000km i 0 poważnych objawów psucia się czy czegokolwiek ;) więc jest dobrze :) nexia jak ją kupiłem to nawet 1000 nie wytrzymała...

No i na koniec dodam , że nie planowałem zakupu tego auta to jest zamiennik na nexię ;o nigdy bym nie zmieniał z 90hp na 54hp sytuacja mnie zmusiła , nexia się sypała musiałem uciekać koleżanka mówiła , że za 1000 zł sprzeda mi 100nx matka jej nie pozwoliła... miałem jechać po ibi 1.6 101hp , ale koleś wyrolował i sprzedał w dniu którym mieliśmy się spotkać na oględziny no i takim cudem z nutką niechęci jest owa ibiza ;p przyznam ciut się do tego przywiązałem nadrabia wszystko niskim spalaniem ;)

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 14:34   

wiekszosc ze spalania to ciezar nogi na pedale i sposob jazdy.
robert, chyba sie pojawisz nowym nabytkiem na zlocie? ;)

davi jak ci 10 spala to jedz do mechanika przez duze m. 10 to mi pali przy jezdzie wylacznie miejskiej z wlaczona klima ;)

Podziel się na:               
Robert_GTX 
Świeżak

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 15:33   

Olafie pożyjemy zobaczymy ;) póki co mam dużo zmartwień w prywatnym życiu muszę wszystko ponaciągać i naprostować ;p
10 to nie tak dużo moja paliła 11 gazu ~ też przy normalnej jeździe ;)

Podziel się na:               
Pusia 
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: Alfa Romeo 156 2,4 JTD
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 15:35   

nieźle się prezenci ... szerokości ;) i do zobaczenia na zlociszu :)

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 15:39   

hm... ja mowie o zuzyciu pb. moje nie wachala i nigdy nie bedzie wachac lpg ;)
davi, podzielilem post, temat o zuzyciu jest teraz tu : http://www.nexiomania.pl/viewtopic.php?t=7017

Podziel się na:               
Davi 
Świeżak

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 18:23   

Olaf napisał/a:
hm... ja mowie o zuzyciu pb. moje nie wachala i nigdy nie bedzie wachac lpg ;)
davi, podzielilem post, temat o zuzyciu jest teraz tu : http://www.nexiomania.pl/viewtopic.php?t=7017

Dzięki za ''troskę''
Olaf = ojciec nexiomaniaków? :imprezabanan: :imprezabanan:
Oczywiście to jest żart :mrgreen:

Podziel się na:               
Roxon40 

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 21:21   

Robert_GTX napisał/a:
Roxon seat to właśnie taki składak jest VW ;) np. silnik i wszystkie podzespoły silnika są produkcji VW ogólnie cała mechanika to chyba VW , Seat tylko dorabiał takie pierdoły.

Na temat Seata to trochę akurat wiem. To taki sam składak jak i Audi i Skoda. Skoro jest to grupa VW to wiadomo że części będą głównie VW. Tylko że są modele które mają części katalogowe pod Seata i są modele gdzie trzeba szukać między VW a Seat a czasem nawet i Skoda.

Podziel się na:               
Robert_GTX 
Świeżak

Wysłany: Sro 19 Cze, 2013 18:03   

Roxon40 napisał/a:
Robert_GTX napisał/a:
Roxon seat to właśnie taki składak jest VW ;) np. silnik i wszystkie podzespoły silnika są produkcji VW ogólnie cała mechanika to chyba VW , Seat tylko dorabiał takie pierdoły.

Na temat Seata to trochę akurat wiem. To taki sam składak jak i Audi i Skoda. Skoro jest to grupa VW to wiadomo że części będą głównie VW. Tylko że są modele które mają części katalogowe pod Seata i są modele gdzie trzeba szukać między VW a Seat a czasem nawet i Skoda.

Szaleństwo :D To taki samochód powinien mieć 3 znaczki przód/tył zamiast 1 ;p

Podziel się na:               
Roxon40 

Wysłany: Czw 20 Cze, 2013 10:23   

W sumie 4 znaczki tylko do salonu AUDI się już nie jeździ :lol: :lol: :lol: Generalnie jak kupujesz oryginalne części to z reguły masz wszystkie 4 znaczki na etykietach i opakowaniach. Plus taki że jak czegoś nie ma w Seacie to będzie albo w Skodzie albo w VW, tak ostatnio szukałem śrubek i zaślepek do ramion wycieraczek. :mrgreen: :mrgreen:

Podziel się na:               
Odpowiedz do tematu