|
Renowacja Halogenów |
| Autor |
Wiadomość |
Grosio
Administrator

Auto:: Nexia GLX 16V
|
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 20:24 Renowacja Halogenów
|
|
|
Witam
Ponieważ niedawno przeprowadziłem taki zabieg u siebie wykorzystując przy okazji aparat, postanowiłem podzielić się szybkim foto story jak zregenerować wysłużone już i nawet zniszczone halogeny w naszych rakietach.
Czego będziemy potrzebować?
- Szlifierka kątowa (opcja)
- Komplet nowych śrubek (4 sztuki)
- Spray Czarny mat
- Silikon w tubce
- Jakiś klej np. Super Glue (opcja)
- Dwa nowe szkła halogenów.
Tych rzeczy użyłem ja, w zależności od potrzeb użyjecie mniej lub więcej narzędzi ;p Dlaczego tego potrzebowałem? Po kolei:
1. Należy oczywiście zdjąć zderzak, przy okazji sprawdźcie jak przed operacją wyglądały moje halogeny. Jeden w strzępach w dodatku bez ramki a drugi niby cały, lecz brudny.
2. Po tym wyjmujemy halogeny, ja się z tym nie pieprzyłem tylko stare niby wkręty po prostu poodcinałem szlifierką.
Szkiełka naszykowane.
A halogeny po wyjęciu wyglądają następująco. Prawy był po prostu w kawałkach, cały popękany itp.
Lewy natomiast prezentował się lepiej, niestety z racji wymiany dwóch dzkieł nie chciało mi sięgo rozklejać i nie przeszedł crash testu z młotkiem Odbłyśnik jak widać w lepszym stanie.
Zabieramy się za przygotowanie ich do ponownego złożenia. Ja je rozkręciłem wyczyściłem w środku z kurzu syfu i tak dalej. Pokiereszowany halogen poskładałem do kupy klejąc go Super Glue.
Oczywiście pozostałości starego szkła musimy wydostać z tych rowków. W nie właśnie później wstrzykujemy silikon (najlepiej bezbarwny lub biały) i przyklejamy nowe szkło.
Robota intuicyjna więc fotek dużo nie robiłem, pochwalę się za to efektem pracy.
Popękany wcześniej halogen wygląda teraz tak:
Niestety na dole był wyłamany rowek co skutecznie uszczelniłem silikonem (w sklepiku mieli tylko ciemny ;/ )
Obydwa przed założeniem wyglądają tak:
Po zamontowaniu w zderzaku:
Rameczki oczywiście po wyczyszczeniu malujemy czarnym matem (lub pod kolor auta jak kto woli)
I po złożeniu w całość wyglądają mniej więcej tak:
Zezwalam zgodę na dowolne kopiowanie i rozprowadzanie powyższej historyjki pod warunkiem podania Autora i źródła pochodzenia - NexioMania.pl. Proszę nie zwracać uwagi na stan zderzaka, czeka go malowanie po uprzedniej małej modyfikacji. Szczegóły wkrótce.
Enjoy! |
|
 |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 20:28
|
|
|
bardzo fajny opis ale nie wiem po co dawałes na silikon a jak bedziesz chciał za jakis czas znów rozkleic? to bedzie dupa blada |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
Durszlak
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: Caro GLD
|
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 20:32
|
|
|
bo był popękany, a chciał żeby było szczelnie Dobra robota, fajnie wytłumaczone czynność po czynności |
_________________ - Peugeot 308 T9 2.0 HDI '18
- FSO Polonez Caro 1.9 GLD '97 |
|
|
|
 |
musti333
Ogarnięty

Auto:: vectra b
|
|
|
|
 |
piotreek
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: HDI
|
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 08:13
|
|
|
sorry ale jaki sens jest zakładać nowe szkła skoro odbłyśniki są w tragicznym stanie nie lepiej było dać odbłyśniki do regeneracji |
_________________  |
|
|
|
 |
piter 7093
Ogarnięty

Auto:: TACZKI
|
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 09:23
|
|
|
| a poco zdejmowac zderzak do halogenów ??? |
_________________ ŻEGNAM |
|
|
|
 |
Grosio
Administrator

Auto:: Nexia GLX 16V
|
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 12:41
|
|
|
| piotreek napisał/a: | | odbłyśniki są w tragicznym stanie |
Gdyby nie świeciły tak jak powinny to bym tego nie robił...
| piter 7093 napisał/a: | | a poco zdejmowac zderzak do halogenów ??? |
Po to, że odkręcenie zardzewiałych śrubek i zabawa z nimi na założonym zderzaku mnie nie rajcuje. Zdjąłem dla czystej wygody (a jak miałem od spodu wpakować szlifierkę żeby obciąć śrubki ? ) |
|
 |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 12:32
|
|
|
| jak dobrze pokleisz to niebedzie parować i bez uzycia silikonu |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
changer_cd
Ogarnięty

Auto:: Z18xe+ z22xe+ c20xet+++
|
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 15:36
|
|
|
ja jak pierwszy raz rozklejalem lampy to tez przy skladaniu dawalem slika
teraz Kris mi zrobil 2 lampy i 2 kierunki w nie cale 2 h razem z poskladaniem i nie dawal nic silikonu, wrecz nawet sobie troche zostawil starego kleju
i jest eleganko, nic nie paruje, nic sie nie dzieje i najwazniejsze estetyczniej to wyglada |
_________________ Bóg po to dał nam nogi, żeby dojść wszędzie tam, gdzie nie można wjechać na glebie |
|
|
|
 |
|
|