Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr przeciwpyłkowy i liściowy
Autor Wiadomość
Sysiu 
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 18:38   Filtr przeciwpyłkowy i liściowy

W nexi częstym problemem są liście szeleszczące w kratkach nawiewu lub zapychające nagrzewnicę zarówno od ogrzewania jak i chłodnicę klimatyzacji. W tym celu można zamontować "filtr przeciw pyłkowy" np z rajstopy. Tu najlepiej jest użyć tanich rajstop o rzadko występujących oczkach. Oczywiście można dać i gęste ale przez to słabiej będzie nam działał nawiew i taki filtr bardzo szybko się zapcha.
W pierwszej kolejności odkręcamy 3 śruby osłony podszybia

Po tym osłona wyjdzie bez problemów i ukaże nam się następna tym razem miękka osłona. Aby ją zdjąć należy zdjąć fragment gumowej uszczelki przynajmniej do połowy jej długości i zdjąć kilka wieszaków na których np wisi map sensor by móc podnieść osłonę i ja zwyczajnie wyciągnąć.

Po wyjęciu osłony ukaże nam się prostokątny wlot powietrza. Zanim założycie filtr przydało by się wyciągnąć z wlotu wszystkie liście. U mnie po roku używania "filtr" wyglądał tak.

Przykręcony jest na kilka śrub do drewna. Widać że dobrze zbiera pyłki. Jak wyczyściłem nagrzewnicę przy zakładaniu klimy tak do tej pory nie uświadczyłem ani jednego liścia w nawiewie. A to jest efekt końcowy dzisiejszych prac.

Życzę powodzenia :mrgreen:

Podziel się na:               
Tomek_BTM 
Ogarnięty

Auto:: Toyota Yaris TS/Tico SX/
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 23:49   

szkoda że w lanosie nie ma takiego fajnego dostępu i trzeba się nieźle nagimnastykować ale za to jest dedykowany filtr zamiast rajstopy :mrgreen: btw po ci ci ten rezonator xD

Podziel się na:               
Sysiu 
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
Wysłany: Pią 06 Cze, 2014 04:04   

Rezonator został bo nie miałem czym zatkać rury, a korki ze sprejów się nie nadawały bo wypadały :)

Podziel się na:               
Odpowiedz do tematu