Przesunięty przez: Olaf Pon 01 Gru, 2008 19:55 |
Cleary z tyłu - only sedan |
| Autor |
Wiadomość |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 14:46 Cleary z tyłu - only sedan
|
|
|
Miałem skrobnac pare dni temu, ale wtedy zawisło forum...
Kilka słów bo operacja jest prosta. Wiadomo, ze w tylnych sedanowych swiatełkach( niech ktos powie jak to jest w hb bo nie wiem!) sa dwie warstwy plastiku, z tym ze barwiona jest zewnetrzna,pod nia jest druga, calkiem przezroczysta, nawet odblask jest, oczywiscie jako bialy- nie czerwony jak na zewnetrznej warstwie. Budowa wewnetrzna jest dosc ciekawa, na srodku klosza odleglosc miedzy warstwami jest spora - prawie 2cm- a zmniejsza sie ku krawedziom, na samych krawedziach obie warstwy sie łącza w jedno. Zdjecie zewnetrznej wypada zaczac od "kontrolowanego" sluczenia w centralnej czesci i otwor poszerzac szczypami lub kleszczami odlupujac po kawalku, nie lapiemy za wieksza powierzchnie zeby oderwac, bo mozna zniszczyc wlasnie miejsce laczenia warstw na krawedziach chcac oderwac caly plat. Plastik jest dosc mocny, choc kruchy, ostroznie z ostrymi krawedziami, ja mimo ostroznosci mialem sporo rys na rekach, ktore nie goja sie przez dzien jak na psie, tylko dluzej.
Kolejna uwaga: odrywajac musimy wykonywac ruch "odlamywania przez skrecenie", a nie odchylanie w plaszczyznie,inaczej moze calosc ze srebrnym wnetrzem zaczac odchodzic od obudowy i od siebie(czesc gorna i dolna), a te maja duze naprezenia i prawie niemozliwe jest sklejenie ich.
Przy krawedziach wskazane byloby nie odlupywanie, a precyzyjne odciecie jakąs miniaturowa tarcza na rowno z krawedzia.
Pozostaje odlupac pomaranczowa banke kierunkow, albo wytopic ja wrotem lutownicy, albo sprobowac polamac. Uwaga: jest przykrecona od niedostepnej strony spod klosza jednym malym wkretem. Szukajac lebka po omacku palcem, mozemy ja zlokalizowac i sie zorientowac gdzie jest miejsce wkrecenia, od tylu mozna sie tam wwiercic i "wypchnac" wiertlem do wnetrza klosza, ale tak robimy z resztka niewytopionej banki, inaczej cala bedzie nam latala w kloszu z otworem tylko na zarowke i bedzie trudno ja topic lutownica bo bedzie nam uciekac po calej objetosci.
Braki wypełniamy silikonem akrylowym, kolor dowolny, ja majac biale auto postanowilem uzyc czarnego, niestety czarny to jedyny majacy w skladzie jakis asfalt i nie pozwalajacy wykonczyc na gladko powierzchni, nawet zwilzonym palcem lub narzedziem, ciagnie sie jak glut i ma wieksza gestosc... ale juz z odleglosci metra nie widac tego Inne kolory nie maja tej wady.
Coz , fotek nie robilem, wtedy jeszcze nie mialem wlasciwie aparatu, efekt koncowy:
widac ze we wnetrzu sa wszystkie zarowki diodowe |
| Ostatnio zmieniony przez Olaf Sob 10 Sty, 2009 16:09, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Bradley
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: VW Vento 1.9TDI (kleklekleklekle)
|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 15:56
|
|
|
| Olaf napisał/a: | | Wiadomo, ze w tylnych sedanowych swiatełkach( niech ktos powie jak to jest w hb bo nie wiem!) sa dwie warstwy plastiku |
Nie ma w HB. Koniec tematu |
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
 |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 16:06
|
|
|
dzieki bradley, poprawiam tytul |
|
|
|
 |
Andy71
Ogarnięty

Auto:: Opel Vectra Kombi 2.0 DTI
|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 18:10
|
|
|
Jak myśle żarówki diodowe w stosownych kolorach ?
Silikon najlepiej wygładza sie detergentem typu mydło w płynie, żel do kąpieli ewentualnie szampon do włosów, powierzchnia jest gładka jak pupa niemowlaka |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 18:35
|
|
|
niestety, nie w czarnym, jest gesciejszy.... a moze jakis przestarzaly mi sie w markecie trafil, nie wiem...
oczywiscie.
kierunek pomarancz, reszta czerwone. tylko dla wstecznego zostawilem zarowke. mimo wszystko ledy sa ladnie widoczne, choc bardziej punktowo niz zarowka, to nie oryginal fabryczny led.a przy wsteku wskazany jak najwiekszy kat oswietlenia , szczegolnie majac ciemna tylna szybke
ja mam zmieniona do tego kolejnosc znaczącą swietelek. caly dolny rzad- 3 sztuki - sa postokowo/hamulcowe. kierunki sa jak byly,lewy wstek jest teraz pojedynczym p/mgielnym(jako ze blizej lewego brzegu pojazdu), a prawy jest wsteczny
oczywiscie troszke trzeba bylo porzezbic w kabelkach i zdobyc cztery dodatkowe oprawki dla dwuwłoknowych postojowe/stop. |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 09:35
|
|
|
mały tutorialek dla chcących zmian
przedmiot przerobki, tylne lampy sedan
zaczynamy prucie plasiku na srodku, najwygodniej, rozne sa metody, mozna stluc i odlamywac, mozna ciac, nie ukrywam, ze szybsze jest stluczenie i odlamywanie, choc jest ryzyko naprezen tych srebrnych wnetrz i odklejania wewnetrznych przezroczystych plastikow, ciezko jest wtedy je skleic bo wychodza wciaz jak pod cisnieniem, za to na brzegach calkowicie sie udaje wylamac kolorowy plastik, ja zrobilem majac narzedzia inna metoda.
brzegi pozostale po wycieciu plaszczyzny odlamalem wycinakiem
jednak tak calkowicie nie udalo sie bez strat, jeden rog gornego wewnetrznego klosza puscil, naprezenie takie ze zaden klej tego nie zlapie, pomocna jest lutownica i przytopienie brzegu pokrywy do srebrnej obudowy,pokrywa wystaje , jest nad dolem wiec mozna bezsladowo zewnetrznie tego dokonac
z kolei wszystko siedzi w czarnej obudowie i jest fabrycznie trzymane w calosci przez spinajaca zewnetrzna kolorowa warstwe plastiku, po jego calkowitym usunieciu sa pewne luzy, troszke poxipolu punktowo w dolnej czesci zalatwia calkowita niruchomosc elementow
tak to wyglada
teraz porzadny silikon i do roboty
pierwsza warstwa polozona
wszystko ladnie trzyma, jest sztywne, pozostaje druga najtrudniejsza - kosmetycznie. przy poprzednich uzywalem jakiegos z lepikiem - bo musial byc czarny- ciagnal sie nawet pod mokrym paluchem, teraz odwrotnie, ten ma bardzo dobre parametry wytrzymalosciowe, ale jest dosc rzadki, nie chce sie ladnie ulozyc, a jak chwile odczekac- to gestnieje zewnetrzna warstwa, ale pod minimalnym naciskiem palca uginaja sie miekkie warstwy nizej i wogole sie robia gory/doly z calosci.
ten z prawej po pierwszym silikonie, ten z lewej jeszcze przed
oczywiscie mozna wypalic pomaranczowe banki kierunkow lub nie, ja to zrobie poniewaz z wyjatkiem wstecznej zarowki pozostale sa ledy - jednak zarowka rownomierniej oswietla przestrzen do cofania, szczegolnie istotne dla tych co maja przyciemnione szyby.
a tu pobojowisko po niszczeniu
milej zabawy |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
gr0siek
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: BMW
|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 10:09
|
|
|
Nieźle to wygląda Na Majówke z nimi przyjedziesz? |
_________________ Jak przerabiać coś w furach to właśnie po to dokładnie! |
|
|
|
 |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 10:36
|
|
|
a to takie buty ja myślałem że ty to będziesz rozklejał i kolorowe szkło jest w środku fajnie wyszło |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 10:52
|
|
|
| gr0siek napisał/a: | Nieźle to wygląda Na Majówke z nimi przyjedziesz? |
po to robie zeby juz zdjac poprzednie, tam wlasnie byly odstajace rogi wewnetrznych czesci, zaklejone tylko silikonem i juz puszcza silikon, bo coraz bardziej sie rozpreza plastik, dlatego przestrzeglem przed zbyt duzymi naprezeniami przy niszczeniu kolorowej warstwy... |
|
|
|
 |
AdiN

Auto:: Polo & Nexia & 308sw
|
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 13:09
|
|
|
Wygląa łądnie ocenie na majówce |
|
 |
Empty
Ogarnięty

Auto:: Nexia 1,5 16V
|
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 15:09
|
|
|
| niezle, a ile czasu ci to zajelo ? |
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 15:37
|
|
|
w sumie jakies 3 godziny na wyciecie kolorowego bez przerwy. a silikon pare minut i do wyschniecia, teraz poszla druga warstwa, jeszcze gdzieniegdzie trzeba poprawic, ale zdaje sie ze koniec silikonu, a zamowic nasteony za 70 z ktorego ciut zuzyje... trzeba bedzie, ale to moze na letni dokoncze kosmetycznie
ale jak pisalem trzeba czujnie zeby naprezenia sie nie porobily, bo potem sie rozlazi, ja i tak robilem nie na swoich tylko na zakupionych nastepnych po niskiej cenie uzywanych, bo i tak zewnetrzna warstwa do stluczenia |
|
|
|
 |
Olex903
Ogarnięty

Auto:: Daewoo Nexia 1.5 SOHC
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 16:28
|
|
|
a czy zamiast ledów można wstawić normalne koloryzowane żarówki???
Trochę to trudne z deczka:/ łatwo spieprzyć??:/ |
|
|
|
 |
AdiN

Auto:: Polo & Nexia & 308sw
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 16:33
|
|
|
Nie wiem jak wygląda sprawa, ale według mnie będzie widać, że są to zwykłe żarówki, i będzie widać ich poświate Chyba, że zrobić coś takiego jak przy kierunkach, czyli posprejować żarówki. Olaf? |
|
 |
Sysiu

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 16:38
|
|
|
a po co mysle ze by to nawet fajnie wygladało z kolorowymi zarówkami |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 17:01
|
|
|
zawsze mozna sprobowac, zarowki powinny tak samo dac rade.
za to zrobienie cleara to trzeba troche ostroznosci i smylki, jak juz pisalem trzeba dosc ostroznie pracowac, zeby nie puscily spawy wewnetrznych czesci ze sreberkiem, wtedy jest niezmiernie trudno to nadrobic.... |
|
|
|
 |
Olex903
Ogarnięty

Auto:: Daewoo Nexia 1.5 SOHC
|
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011 13:42
|
|
|
| Panowie ile teraz kosztuje przerejestrowanie ze zmianą blach?? |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011 14:40
|
|
|
| a gdzies na forum pisalem jak to zrobilem w sierpniu, kosztawalo chyab 2 razy 80 plus jakas oplata skarbowa za zalacznik czy cos... poszukaj posta bo pewny po kilku miesiacach to juz nie jestem..... |
|
|
|
 |
Silva
Ogarnięty

Auto:: Nexia
|
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 20:54
|
|
|
| Panowie wykonał ktoś takie clery w innym aucie niż białym ? |
_________________ nexia>lanos>Vectra |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 21:05
|
|
|
| na innym forum byly na zielonym |
|
|
|
 |
Silva
Ogarnięty

|
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 21:12
|
|
|
Możesz mi podać linka na PW, czy raczej poszukać muszę ? |
|
|
|
 |
KamilonzO
Ogarnięty

Auto:: Audi A4 1.9 tdi
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 12:36
|
|
|
A ja Ci pokaze Na Czerwonej Nawet
 |
|
|
|
 |
Silva
Ogarnięty

|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 12:41
|
|
|
O dzięki |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

|
|
|
|
 |
lenart [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 15:10
|
|
|
| na białej to można takie rzeczy robić na innych kolorach wg mnie już lipa w [narząd] |
|
|
|
 |
|
|