Przesunięty przez: Olaf Nie 25 Sty, 2009 19:51 |
[MANUAL] Wymiana zamka drzwi |
| Autor |
Wiadomość |
Pawełłł
Ogarnięty

Auto:: Nexia 1,5 8V sedan LPG
|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 16:49 [MANUAL] Wymiana zamka drzwi
|
|
|
Wymieniał może ktoś z Was zamek drzwi tzn. takie coś:
Mnie czeka wymiana tego bo się nie chcą otworzyć mi drzwi (ani z kluczyka, ani tym cyckiem od środka) i jak zdjąłem boczek to widzę, że do tego zamka dochodzi dużo cięgien z wielu stron. Zastanawiam się czy łatwo będzie zdjąć te cięgna i nałożyć na nowy zamek. Może jakiś manual ktoś posiada Patrzyłem w Nexiową książkę, ale nic specjalnego nie ma tam opisane (tylko żeby odkręcić śruby i zdjąć cięgna). HELP ME |
| Ostatnio zmieniony przez Pawełłł Nie 25 Sty, 2009 14:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 17:49
|
|
|
Przyjedz do mojego ciepłego garażyku to rozkminimy razem te cięgna są dziwne ale wszystko sie da zdjąć |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
Yaro1
Ogarnięty

Auto:: Nexus HB
|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 17:54
|
|
|
też wymieniałem, prosta sprawa odpinasz wszystkie cięgna, wyciągasz zamek, wkładasz nowy i podpinasz cięgna w inne miejsca ci nie wejdą więc ich nie pomylisz to tylko strasznie wygląda |
|
 |
Roxon40
Pierwszy Dobrowolnie Zbanowany

Auto:: Była Nexia 2.0 8V GLE/GSi
|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 19:30
|
|
|
| Tam nie ma nic dziwnego. Robota jest może na jakieś 20 min i nic się nie da pomylić. Odpinasz jak się nie mylę trzy cięgna od zamka odkręcasz trzy śruby i zamek wyjęty. Potem wkładasz nowy i po sprawie. Wymieniałem już dwa u siebie. |
|
 |
Pawełłł
Ogarnięty

|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 19:59
|
|
|
Dzięki Panowie za pocieszenie, że to łatwe A z centralnym nie ma jakichś dodatkowych komplikacji? |
|
 |
Roxon40

|
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 20:23
|
|
|
| Nie ma wymieniasz sam wkład zamka więc centralny nie ma z tym nic wspólnego no chyba że stare siłowniki mogą nie dać rady nowemu zamkowi. U sobie wymieniłem też mam centralny i bez problemów wszystko działa |
|
 |
Pawełłł
Ogarnięty

|
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 18:39
|
|
|
No to fajnie Już sobie zamówiłem zamek na All i jest w drodze. A jeszcze ostatnie pytanko do Roxona i Yaro Jakie były u Was objawy zepsucia tego zamka (w końcu po coś go wymieniliście ) tzn. drzwi się nie chciały otwierać, zamykać czy jeszcze coś innego? |
|
 |
Roxon40

|
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 19:04
|
|
|
| A więc u mnie się drzwi nie chciały otwierać ani z klucza ani z centralnego a drugi się otwierał i zamykał zaraz i rozpadły się sprężynki. |
|
 |
Pawełłł
Ogarnięty

|
Wysłany: Nie 25 Sty, 2009 14:04
|
|
|
W końcu udało mi się wymienić ten nieszczęsny zamek Poniżej mały manual, może się komuś przyda:
Zdejmujemy boczek.
Zrywamy folię z drzwi (nie jest konieczne zrywać całej, wystarczy do połowy):
Tak wygląda nasz zamek od wewnątrz:
Teraz trzeba odpiąć wszystkie cięgna (z centralnym zamkiem 4, bez pewnie 3) - kolejność odpinania cięgien raczej nieistotna. Odpina się je dość łatwo, wystarczy przekręcić tą plastikową "łapkę" trzymającą cięgno i tyle . Ale tu jedna uwaga: starajcie się to robić delikatnie, żeby nie połamać tych plastikowych rączek bo mogą się przydać (np. mój nowy zamek nie miał jednej rączki i musiałem sobie zapożyczyć ją od starego zamka):
Odkręcamy 3 śruby trzymające zamek:
Wyjmujemy zamek (od wewnątrz rzecz jasna ):
Wkładamy nowy błyszczący niepordzewiały zamek:
Aha, zamek trzeba włożyć tak, by ten wystający z zamka kawałek metalu trafił we wkładkę od otwierania kluczem (ale to chyba logiczne).
Teraz będzie w sumie najgorsze (podłączanie cięgien)
Wersja z centralnym zamkiem: zaczynamy od podłączenia cięgien od tego wewnętrznego bolca/cycka do otwierania drzwi oraz cięgna sterowania centralnym zamkiem - trzeba się chwilę namęczyć, bo oba te cięgna wchodzą do jednej plastikowej rączki, najpierw trzeba cięgno od centrala ustawić tak by otwór tego cięgna nachodził się z otworem w zamku i by cięgno centralnego zazębiło się z plastikową łapką, potem trzeba włożyć w te dwa nachodzące się otwory cięgno od otwierania drzwi bolcem, a na koniec założyć na nie plastikową rączkę):
Uff, udało się W wersji bez centrala podejrzewam, że jest łatwiej.
Podłączamy pozostałe dwa cięgna, zwracając uwagę na to, by cięgno od klamki wewnętrznej było poprowadzone na drzwiach przez taką plastikową rynienkę/prowadnicę (gdzieś na wysokości łokcia) bo prawdopodobnie stamtąd wypadło podczas demontażu cięgna:
Przykręcamy zamek śrubami
Sprawdzamy, czy wszystko działa (musi ). Ja tutaj walnąłem ostrą gafę, ponieważ próbowałem wciskać ten wewnętrzny bolec przy otwartych drzwiach no i się nie chciał wciskać, już myślałem, że coś zjeb****, dopiero po kilku minutach gorzkich żali domyśliłem się, że od kierowcy tak się nie da
Zakładamy boczek i cieszymy się nowym sprawnym zamkiem .
A tu jeszcze ujęcia starego zamka (w zaznaczonym miejscu widać jak zamek się zużył - wytarło się aż takie półkole):
 |
|
 |
mlody
Ogarnięty

Auto:: Volvo V40
|
Wysłany: Nie 25 Sty, 2009 19:50
|
|
|
Super, proponowałbym wrzucić do Warsztatu |
|
|
|
 |
PRADIUCH [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 25 Sty, 2009 20:38
|
|
|
No to roboty miałeś chyba na cały tydzień widzę po opisie |
|
|
|
 |
Pawełłł
Ogarnięty

|
Wysłany: Nie 25 Sty, 2009 20:46
|
|
|
No ze 20 minut zajęła wymiana zamka i ze 25 opis |
|
 |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Nie 25 Sty, 2009 21:03
|
|
|
dobra robota ale jest pytanie napisałeś ze założyłeś boczek a czy założyłeś oberwaną folię myślę że wiesz po co pytam |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
|
|
|
 |
............
Gość
|
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009 11:26
|
|
|
| a gdzie mozna taki zamek dostac do drzwi;/??? |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009 11:43
|
|
|
| w serwisie daewoo albo hurtowni czy sklepie prowadzacym czesci do nexii |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
dazor
Gość
|
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009 16:24
|
|
|
FOX Rzeszów ale lepiej od razu sterownik centralnego zamka i po klopocie niz wymieniac co po chwile |
|
|
|
 |
lenart [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 11:38
|
|
|
| gdzie dostanę taką folię ochronną na drzwi którą widać tutaj na zdjęciu powyżej?? Interesuje mnie lewa i prawa strona, nie orientujecie się?? |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 11:46
|
|
|
| tzw.oslona przeciwpylowa? nigdzie, bo nie jest to czesc zamienna. mozesz sobie przyciac z jakiejs grubszej folii i przykleic na ten kit uszczelniajacy |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
|
|