|
Tutorial jak zamontować układ klimatyzacji do Daewoo Nexii. |
| Autor |
Wiadomość |
Sysiu
Ciagle mi malo :P

Auto:: VW Passat
|
Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 16:51 Tutorial jak zamontować układ klimatyzacji do Daewoo Nexii.
|
|
|
Jak obiecałem tak też zrobiłem
W pierwszej kolejności musimy skompletować całą instalacje klimatyzacji do tego będziemy potrzebować następujących elementów.
- Skraplacz (chłodnica) z wentylatorem i odbojami do pasa przedniego
- Zbiorniczek zbierający wodę krążącą po układzie (koło akumulatora) razem z jego mocowaniem . Mocowanie jest to fragment mocowania akumulatora z dołączoną obejmą na zbiornik
- Łapę sprężarki z elementami napinacza paska klinowego
- Sprężarkę z paskiem klinowym
- Zestaw węży
- Instalacje idącą wzdłuż pasa przedniego która zaczyna się koło akumulatora
- Nagrzewnice lub samą chłodniczkę klimatyzacji zamontowaną w nagrzewnicy ponieważ każda nagrzewnica jest przystosowana do Klimy.
- Panel regulacji nawiewu z przyciskiem klimatyzacji
- Przekaźnik sprężarki Klimy ponieważ nie ma go na seryjnym wyposażeniu
- dodatkowy rezystor 2 biegu wentylatora ponieważ wentylator skraplacza też go potrzebuje.
!!!!!!!!!!!!!!!!
• Ważne aby węże układu klimatyzacji były w środku czyste czyli miały kolor czystego aluminium. Jeżeli będą ciemne lub brudnawe należy je wymyć jeśli to nic nie da układ klimatyzacji trzeba najpierw poddać zabiegowi oczyszczania ponieważ owy brud może doprowadzić do uszkodzenia sprężarki klimatyzacji
• Ważne jest również zbadanie rezystancji cewki sprężarki powinna mieć ona około 4omów. Mowa o dwóch pinach zamontowanych z boku sprężarki
• tym że dobrze jest wymienić wszystkie uszczelki w układzie wspominać chyba nie muszę
• Wszystkie śruby należy dokręcać z pastą zapobiegającą odkręcaniU ich ponieważ drgania silnika doprowadzają do samo odkręcania.
1. Polecam zacząć od najtrudniejszej części czyli od założenia nagrzewnicy. W tym celu należy rozkręcić całą centralną część deski rozdzielczej od panelu nawiewu w dół i zdemontować rusztowanie . W razie pytań jak rusztowanie rozkręcać pisać a odpowiem na pytania. Oprócz tego ważne jest wyjęcie całego centralnego plastiku z kratkami nawiewu, kieszeni nad schowkiem oraz schowka . Wyjecie kieszeni jest ważne ponieważ musimy odłaczyć węże od podciśnienia dobrze jest oznaczyć sobie, który z 3 węży gdzie był. Jeżeli tego się nie zrobi można uszkodzić rusztowanie elementów podciśnienia w trakcie wyciągania nagrzewnicy ponieważ to tak na styk siedzi.
Po zdemontowaniu większości deski musimy zdjąc plastik przytwierdzony do nagrzewnicy odpowiedzialny za nawiew na nogi . On się trzyma na dwóch zatrzaskach które trzeba unieść i ciągnąć plastik w dół (do tego przyda się ktoś obok bo samemu ciężko jest to zrobić)
Trzeba również odpiąć plastik który rozdziela nawiew na kratki centralne i boczne. (zamontowany jest zaraz za centralnymi kartkami nawiewu wewnątrz deski) W tym celu trzeba odkręcić dwie śruby na śrubokręt krzyżak które są dosłownie nad poprzeczką idącą wzdłuż deski rozdzielczej (umiejscowiona miedzy radiem a panelem regulacji nawiewu) a następnie pociągnąć ten plastik do siebie wtedy on wyskoczy z takiego zatrzasku który jest z tyłu, nie widoczny i podniesc go do góry. Trzeba również odłączyć rury odpowiedzialne za nawiew na szybe bo one będą tylko przeszkadzać albo same wypadną w trakcie pracy
Mając już rozebrane wnętrze zaczyna się praca pod maską. W pierwszej kolejności trzeba zlać płyn chłodniczy z układu auta w tym celu otwieramy zbiorniczek wyrównawczy, odkręcamy plastik osłaniający silnik od spodu trzyma się on na dwóch nakrętkach pod chłodnicą oraz jednej śrubie 10 w nadkolu koła pasażera . Po odkręceniu tych 3 śrub wyciągamy owy plastik. Dzieki temu mamy lepszy dostęp do korka spustowego płynu chłodniczego który trzeba odkręcić. Zalecam robić to kombinerkami lub kluczem francuskim nigdy rekami ponieważ jest on delikatny i może pęknąć. Przy dokręcaniu też nie przesadzić z siłą bo jest to delikatny element. Pod Spust podstawiamy miske i czekamy aż płyn zleci , będzie on leciał wolno wiec nie krecic aż się wykreci cały
Po spuszczeniu płynu bierzemy kombinerki w dłoń. Do nagrzewnicy z komory silnika wchodzą dwa węże które podają płyn chłodniczy dzięki którym mamy ogrzewanie w naszej Nexii. Na każdym z tych weży jest jeden ścisk (pole nr14).
Aby zdjąć owe ściski należy je ścisnąć kombinerkami na tych „płytkach” i przesunąć do siebie tak aby były na wolnej miękkiej części węża. Jeżeli węże w waszej nexi nie były nigdy zdejmowane mogą one nie chcieć zejsc wiec wyciągając je trzeba próbować krecić nimi na boki. Dobrze jest to robić w rękawiczce bo jak w koncu pusci to może być kuku zwłaszcza jak osoba pomagająca nie powie ze waż już schodzi (pozdrowienia dla Panasonica ). Z węży poleci płyn który pozostał w układzie wiec dobrze jest cos podłożyć pod auto żeby zebrać resztki płynu
Po odłaczeniu obiegu wody od nagrzewnicy czas na odrecanie śrub. W pierwszej kolejności polecam odkręcać śruby które są przy rurach z których właśnie zdjeliśmy węze od ogrzewania. Pierwsza sruba na klucz 10 jest pomiedzy rurkami na których były weże ale lekko nad na zdjeciu pole nr 13 u mnie akurat śruby nie ma bo urwałem mocowanie.
druga10 jest na tej samej wysokości co pierwsza ale zaraz po lewo od lewej rurki wskazuje ją strzałka 12
Obok węzy ogrzewania widac weże od klimatyzacji lewy jest wchodzący i biegnie on do zbiorniczka koło akumulatora, prawy zaś jest wychodzący i biegnie on nad zwrotnicą
Obok rurek są tylko dwie śruby . Pozostają jeszcze 4. Trzy śruby sa na około wlotu powietrza do nagrzewnicy oraz ostatnia czwarta w podszybiu .
Pierwsza jest umiejscowiona pod dmuchawą nawiewu
następne dwie po prawo od wlotu nawiewu do nagrzewnicy
Co do śruby w podszybiu najpierw należy zdjąć plastik pasażera z podszybia (który trzyma sie na 3 śrubach) i te cienką plastikową osłonę pod nim. Naszym oczom ukaże się wlot powietrza do nadmuchu oraz po prawo taka kula od podciśnienia.
Pod nia znajduje się śruba również 10 którą trzeba odkręcić wiec trzeba ową kule zdemontować . Oczywiście się da to zrobić bez demontażu kuli ale po co się męczyć.
Na tym zdjeciu nagrzewnicy czerwonymi polami widać 5 śrub , 2 koło weży ogrzewania i 3 koło wlotu powietrza , białym polem jest zaznaczone mocowanie 6 śruby zamontowanej pod kulą od podciśnienia.
Każdą z tych śrub da się odkręcić bez kanału od góry auta ale troche się trzeba nagimnastykować
Po odkręceniu tych 6 śrub nagrzewnica jest luźna. Teraz aby ją wyjąc trzeba w środku auta część nagrzewnicy najbliższą kierownicy cięgnąc w dół. Zablokuje się ona na poprzeczce deski rozdzielczej wiec trzeba z użyciem śrubokręta o grubej osi naciągnąć deske i na siłę nagrzewnice wyciągnąc .
Mając już ją w rekach wyciagamy całą z auta i odkręcamy jej klape. Dobrze mieć nasadowy 7 bo bez niego ani rusz. Polami zaznaczyłem śruby do odkrecenia
Po zdjęciu pokrywy ukaże się nam mała miedziana „chłodniczka” od ogrzewania. Demontujemy ja trzyma się ona na 3 srubach również (7) i zaraz po niej plastik na którym leżała owa chłodniczka od ogrzewania .
Po zdjęciu tej pokrywy ukaze nam się przestrzeń w której jest zamontowana chłodniczka od klimatyzacji i ją tam montujemy tak jak na zdjęciu .
Składanie - czynności w odwrotnej kolejności jak w opisie. I to tyle z wyjmowania nagrzewnicy. Jest z tym bardzo duzo roboty ale da się wykonac. Montując można od razu zamontować panel regulacji z włacznikiem klimy oraz poprowadzić dwa przewody do ECM przez cała deske rozdzielczą które opisałem niżej
2. Mając już spuszczony płyn chłodzący wyjmujemy chłodnice . W pierwszej kolejności zdejmujemy rurę która jest fragmentem dolotu powietrza do silnika i idzie wzdłuż chłodnicy. Następnie ściskamy francuzem lub innym narzędziem jeżeli takie posiadamy obejmy na 3 wężach wchodzących na chłodnice (pola 1,2,5) zsuwamy je na cześć miękką węza i zdejmujemy węże z chłodnicy.
Po tym zabiegu odłączamy dwa przewody z boku chłodnicy (pole 8) i kostkę od wentylatora chłodnicy. Chłodnica trzyma się już tylko na dwóch mocowaniach od góry (pola 3,4). Sa tam dwie śruby 10 które odkręcamy kluczem płaskim. Po odkręceniu ich i zdjeciu chłodnica jest już luźna wystarczy ją wyjąc do góry.
Następnie wkładamy skraplacz Klimy. Siedzi on w dziurach najbliżej od pasa przedniego na dole (w dziury trzeba wsadzić gumy na których opiera sie skraplacz żeby się nie obijał się) oraz na górze jest przykręcona do śrub (pola 6,7) na których trzyma się ta rura która najpierw zdemontowaliśmy.
Przykręcamy węże skraplacza do dolnego wyjścia idzie długi wąż który biegnie nad łapą silnika i na około poduszki amortyzatora nad lewą zwrotnicą , tak jak widać na zdjęciach.
W polu 15 znajduje się połączenie dwóch węzy. Pole 16 to czujnik który nie daje ruszyć klimatyzacji jeżeli układ nie jest uzupełniony chłodziwem.
Do górnego wyjścia ze skraplacza wchodzi wąż który idzie od sprężarki klimatyzacji jak na zdjęciu
3. Montując zbiorniczek koło akumulatora musimy wyjąc akumulator i pod nim na płycie na której stoi są dwie sruby 10 które odkręcamy. Po ich odkręceniu odchodzi nam lewe mocowanie akumulatora i w jego miejsce zakładamy to które ma dodatkowo obejme na zbiorniczek. Osadzamy w nim zbiornik i dokręcamy obejme nasadowym 10 aby się on nie ruszał. Do wejścia które jest skierowane w strone kabiny wpinamy wąż idacy do nagrzewnicy natomiast do tego drugiego wpinamy wąz wychodzący z sprężarki klimatyzacji
4. Chcąc założyć sprężarkę odkręcamy ja od łapy i w pierszej kolejności zakładamy łape. Trzyma się ona do bloku silnika na 4śrubach . Po mocnym dokręceniu ich zakładamy sprężarkę. Ona również trzyma się na 4 śrubach tylko bardzo długich. Każdą ze srub te do bloku silnika też smarujemy pasta zapobiegającą samo odkrecaniu. Następnie zakładamy pasek klinowy i napinaczem mocno naciągamy go również dajac troche pasty na śrube napinacza by się ona nie odkręciła bo w wyniku tego napinacz może się odkręcić albo pasek spaść . Kolejną czynnością jest dokręcenie węzy do sprężarki są one przykrecone do bloku sprezarki na jedną srubę 14. Wpiecie dwóch pinów z tyłu spreżarki i jednego z boku który zasila cewke sprezarki.
5. Następnie kładziemy instalacje wzdłuż pasa z nexi która miała już klime na wyposażeniu. Cały zabieg polega na tym ze odpinamy kostki lamp, kierunkowskazów, klaksonu, wentylatora chłodnicy czujnika temperatury rezystora od 2 biegu wentylatora. Odpinamy instalacje z kostki i zakładamy nową ta od Klimy. I podłaczamy wszystko tak samo jak odłączaliśmy . Z resztą każda kostka pasuje tylko dokładnie w jedno miejsce. 3 kostki dodatkowe idą do sprężarki i jedna na czujnik cisnienia w układzie klimatyzacji opisany wyzej koło puszki z filtrem powietrza.
Ważne ! Klakson musi działać. Często się dzieje tak ze wiazka od wody gnije i nagle brak klaksonu. Do klaksonu dochodzi na stałe +12V ale od niego również jeden z przewód z +12V który idzie do sprężarki klimatyzacji jest on odpowiedzialny za jakiś czujnik . Wiec instalacja musi działać w 100% . W mojej klakson nie działał i musiałem to rozbierać
Kładąc instalacje musimy pamietać że w instalacji elektrycznej nexi bez klimy jest tylko jeden rezystor 2 biegu wentylatora chłodnicy a musimy mieć dwa wkładając klime bo sa dwa wentylatory.
6. Kolejnym i ostatnim zabiegiem jest poprowadzenie przewodu od przekaźnika klimatyzacji do ECM. Musimy dostac się do gniazda przekaźnika od tyłu i do styków odpowiedzialnych za jego przełaczanie podpiąć się odpowiednio . Przekaźnik jest zbudowany tak że na górze gniazda są dwa pionowe piny umocowane sasiednio a pod nimi dwa poziome umocowane jeden pod drugim razem 4. Patrząc na górne piny na wtyk lewy podajemy na stałe masę , wtyk prawy trzeba podłączyć pod pin D5 w ECM jest on odpowiedzialny za podnoszenie obrotów silnika po właczeniu klimatyzacji . Normalnie Masa przekaźnika powinna być na styku A10 ECM ale u mnie np. komputer nie chciał włączać Klimy mimo ze obroty podnosił i musiałem zrobić mase na stałe
Dużo tego wyszło nie pamietam czy napisałem wszystko co ważne w razie jakich pytań pytać
Dopiero teraz zauwazyłem ze zdjec że mam jakiś wyciek z czujnika zamontowanego w spreżarce musze jutro podjechac i niech mi to zobacza... |
_________________ Była: Nexia 1,5 8V + LPG
Była: Astra H kombi 1,7 CDTi
Jest: Passat B7 2.0TDI |
| Ostatnio zmieniony przez Sysiu Pią 03 Cze, 2011 19:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 17:29
|
|
|
szacun za wykonanie i za pamietanie o robieniu zdjec, bo najczesciej dopiero po zrobieniu wszystkiego przypomina sie ze nie byly robione |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
AdiN

Auto:: Polo & Nexia & 308sw
|
Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 10:05
|
|
|
O żesz Ty w morde jeża! Szacun za to co zrobiłeś |
|
 |
Sysiu

|
Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 10:16
|
|
|
Wiedziałem że o czymś zapomniałem Dziękuje Panasonicowi za pomoc w pierwszym wyciąganiu nagrzewnicy i skraplacza oraz Stifowi za informacje o tym że trzeba poprowadzić instalacje dodatkową do ECM bez niego bym tego nie zrobił i głowił bym sie czemu mi to nie działa |
|
|
|
 |
KamilonzO
Ogarnięty

Auto:: Audi A4 1.9 tdi
|
Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 15:47
|
|
|
Zawsze sie zastanawiałem co to za cholerstwo jest
A to od Klimy |
_________________ Dobre moje serce, nie tylko dla tych blisko |
|
|
|
 |
Ed
Świeżak

Auto:: Daewoo Espero
|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2012 16:13
|
|
|
Witam serdecznie,
Nie jestem posiadaczem Nexii a mam Espero 1.5 16V. Postanowiłem sobie w nim zamontować klimatyzację i właściwie wszystko już zrobiłem w tym temacie. Mam jednak kilka pytań na które nie mogłem otrzymać nigdzie informacji a widzę, że tutaj jest na prawdę parę gości co się znają na rzeczy. Sugeruję się tym, że instalacja elektryczna Nexii 1.5 16v jest niemal identyczna jak w Espero z tym samym silnikiem. Komputer ma oznaczenie TR (I-EFI6). A więc:
1. Przełożyłem instalację elektryczną z wersji z klimatyzacją (ta ze skrzynką przekaźników co idzie wzdłuż pasa przedniego). Niby wszystko jest. Czy oprócz tego potrzebuję coś jeszcze połączyć? Zgodnie ze schematem wydaje mi się, że nic już nie trzeba ale doczytałem się, że potrzebny jest jeszcze jakiś przewód sygnałowy do ECU.
2. Czy jeśli układ jest pusty to wciśnięcie przycisku AC powinno spowodować uruchomienie się wentylatorów? Kiedy zamontowałem klimatyzację w Hyundaiu Pony to tak właśnie się działo. Tutaj to co jest pod maską jest martwe. Świeci się tylko dioda guzika AC. Jest napięcie na jednym z pinów od przekaźnika sprężarki i na jednym od przekaźnika dodatkowego wentylatora. Czy możliwe jest, że czujniki na przewodzie i w sprężarce odcinają również wentylatory?
3. Czy ktoś z Was może ma szansę sprawdzić długość tulejki dystansowej koła pasowego napinacza paska sprężarki?
To chyba tyle. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ed |
|
|
|
 |
Olaf
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2012 17:20
|
|
|
| ja moge jedno powiedziec, jesli nie ma czynnika nic nie wystartuje w nexii, a zapewne w espero tez, zadnych wentylatorow, jedynie wlasnie ta lampka w przycisku bedzie sie palic i nic poza tym sie nie bedzie dziac. |
_________________ chcieć to móc... |
|
|
|
 |
Ed
Świeżak

|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2012 17:37
|
|
|
Czyli jak na razie wszystko jest OK. Samochód mam jeszcze na podnośniku więc nie mogę pojechać na nabicie. Mam nadzieję, że w przypadku Espero nie trzeba wymieniać ECU na jakiś inny od samochodu z klimą. Montowałem jeszcze klimę w Vectrze B i tam nic takiego nie trzeba było robić.
Serdeczne dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Sysiu

|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2012 22:08
|
|
|
| Ed napisał/a: | | 1. Przełożyłem instalację elektryczną z wersji z klimatyzacją (ta ze skrzynką przekaźników co idzie wzdłuż pasa przedniego). Niby wszystko jest. Czy oprócz tego potrzebuję coś jeszcze połączyć? Zgodnie ze schematem wydaje mi się, że nic już nie trzeba ale doczytałem się, że potrzebny jest jeszcze jakiś przewód sygnałowy do ECU. |
A więc tak kolego jeżeli to prawda że instalacja w espero jest identyczna jak w nexi to musisz poprowadzić przewód od + sygnału włączania przekaźnika sprężarki klimatyzacji do ecm. Powiedział bym ci po schemacie która nóżka, ale jest mało czytelny. Ma to na celu podniesienie obrotów silnika o jakiś 500obrotów, bo jednak sprężarka pewien opór stawia. Bez tego po włączeniu klimy silnik by ci zgasł . Druga nóżka przekaźnika, która jest poprowadzona do ecm A10 według schematu u mnie jest inaczej podłączona, bo sie okazało, że mój komputer nie ma funkcji obsługi klimatyzacji. Wystarczy ten pin zamiast podpinac do ECM zewrzeć do masy na stałe i będzie dobrze
| Ed napisał/a: | | 2. Czy jeśli układ jest pusty to wciśnięcie przycisku AC powinno spowodować uruchomienie się wentylatorów? Kiedy zamontowałem klimatyzację w Hyundaiu Pony to tak właśnie się działo. Tutaj to co jest pod maską jest martwe. Świeci się tylko dioda guzika AC. Jest napięcie na jednym z pinów od przekaźnika sprężarki i na jednym od przekaźnika dodatkowego wentylatora. Czy możliwe jest, że czujniki na przewodzie i w sprężarce odcinają również wentylatory? |
W nexi układ klimatyzacji jest tak skonstruowany żę miedzy przekaźnikiem sprężarki a guzikiem klimy jest wpięty szeregowo czujnik ciśnienia chłodziwa (jest on pod dolotem silnika) . Jeżeli w układzie jest chłodziwo czujnik ten umożliwia podanie +12V na przekaźnik klimy jeżeli nie ma chłodziwa rozwiera obwód tym samym uniemożliwia włączenie klimy i zapobiega zatarciu sprężarki
| Ed napisał/a: | 3. Czy ktoś z Was może ma szansę sprawdzić długość tulejki dystansowej koła pasowego napinacza paska sprężarki?
To chyba tyle. Z góry dziękuję za odpowiedź.Ed |
Co do tulei ja nie mam jej nawet bo mi napinacz wyleciał gdzieś po trasie i rozwiązałem to ciut inaczej . Założyłem podkładkę której średnica jest mniejsza jak stały nieruchomy element łożyska napinacza i tym samym odsunęło mi się koło od łapy i jest dobrze |
|
|
|
 |
Ed
Świeżak

|
Wysłany: Sob 07 Lip, 2012 20:51
|
|
|
Witam ponownie,
Dzięki za odpowiedź. Dziś dostałem pewien sygnał, że poprowadzona instalacja jest OK. Po nagrzaniu silnika wystartowały oba wentylatory. Jest to dla mnie pewien znak, że reszta też może być OK. Z tymi obrotami to wiem, że sprężarka obciąża silnik. Mój Hyundai gasł mi na klimie bo to była wersja jeszcze gaźnikowa i brakowało mi elementu gaźnika, który podnosił kowadełko od przepustnicy o zadany kąt. W vectrze B natomiast po zamontowaniu klimy i podpięciu wszystkiego zgodnie ze schematem wszystko wystartowało jak należy. Dziwię się więc, że tu są jakieś różnice w komputerach (z obsługą i bez obsługi klimy). No ale OK. Zobaczymy jak pojadę na nabicie. Na razie mam pewne obawy co do połączeń rurek ciśnieniowych zwłaszcza z parownikiem. Jest tam tragiczny dostęp. Dosłownie wszystko przeszkadza.
Napinacz zdystansowałem kilkoma podkładkami metalowymi. Nie wygląda to fachowo ale chyba zdaje egzamin. Nakrętkę koła pasowego dokręciłem momentem 35 Nm. Dość dziwnie jest to rozwiązane konstrukcyjnie.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Odezwę się jak będę po teście ciśnienia.
Pozdrawiam, Ed |
|
|
|
 |
Sysiu

|
Wysłany: Nie 08 Lip, 2012 09:55
|
|
|
Koło pasowe to dokręć na dwie śrubki i jeszcze pastę przeciw odkręcaniu Działa ci klakson ? Bo jak nie to napraw go bo z niego idzie na sprezarke +12V |
|
|
|
 |
Ed
Świeżak

|
Wysłany: Czw 19 Lip, 2012 08:10
|
|
|
Witam,
Klakson działa bardzo dobrze. Dopiero wróciłem z urlopu tak więc zaraz będę kontynuować rozgrywkę z klimą.
[ Dodano: Sob 11 Sie, 2012 22:59 ]
Witam ponownie,
Chciałbym się podzielić dobrą nowiną, że klima ruszyła i mrozi aż miło. Sprężarki w ogóle nie słychać a i opór dla silnika jest niewielki. Wszystko gra. Teraz jest faza testów. Zobaczę na jak długo starczy czynnika. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Pozdrawiam
PS: Niestety upały się skończyły... |
|
|
|
 |
pawel_zal
Ogarnięty

Auto:: Peugeot 407
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013 21:02
|
|
|
Czy wymiana nagrzewnicy jest możliwa do wykonania bez kanału?
Czy wszystkie śruby mocujące nagrzewnicę znajdują się w komorze silnika? |
_________________ była Nexia 1.5
jest Peugeot 407 |
|
|
|
 |
Sysiu

|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013 21:47
|
|
|
| Bez kanału da radę na pewno. Jeżeli masz gaz będziesz miał mniej miejsca na operacje, ale ja robiłem to zanim miałem gaz i wszystko bez kanału odkręciłem. Tak wszystkie śruby są w komorze silnika. W kabinie musisz jedynie deske trochę rozebrać |
|
|
|
 |
pawel_zal
Ogarnięty

Auto:: Peugeot 407
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013 21:59
|
|
|
czy aby wymienić nagrzewnicę konieczne jest wyjecie całej obudowy czy wystarczy odkręcić jej dolną pokrywę?
poniżej zdjęcie obudowy nagrzewnicy z nexii jakie znalazłem na allegro
http://allegro.pl/naewoo-...3346960914.html
 |
_________________ była Nexia 1.5
jest Peugeot 407 |
|
|
|
 |
Sysiu

|
Wysłany: Wto 23 Lip, 2013 06:23
|
|
|
| Powiem tak nie wiem czy sie da wyjąć tak. Ilość miejsca jaka tam jest może by i na to pozwoliła ale nie wiem czy ci ta dolna pokrywa wyjdzie. Możesz spróbować |
|
|
|
 |
|
|