Poprzedni temat «» Następny temat
Pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie
Autor Wiadomość
akaaka 
Świeżak

Auto:: nexia
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015 14:55   Pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie

Witam serdecznie,

Dopiero tu dołączyłam i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać od was pomoc :)

Poszukuję informacji odnośnie długości pasów bezpieczeństwa (pełnej długości, wraz z fragmentem znajdującym się od zwijacza do widocznej części pasów) na tylnej kanapie w nexi GL z 97r.

Znalazłam gdzieś na necie informację, że pasy te mają ~210 cm, natomiast przednie ~220cm.
Na tylnej kanapie chciałam umieścić fotelik, niestety pasy są za krótkie (problem nie występuje, jeśli przypnę go na siedzeniu pasażera z przodu)

Chciałabym wymienić tylni pas na dłuższy - zasugerowano mi, że pas od nubiry powinien pasować (ma 3 m długości licząc przed zamontowaniem). Zastanawiam się tylko, czy nie będzie się blokował po zamontowaniu (pas jest oczywiście z tylnej kanapy).

Może ktoś z was mógłby poratować informacjami co do długości pasów w nexi i tym czy waszym zdaniem jest możliwa podmiana na pas z nubiry.
Nexia to mój pierwszy samochód, więc nie mam jeszcze zbyt dużo doświadczenia jeśli chodzi o modyfikacje :)

Pozdrawiam!

Podziel się na:               
AdiN 
Ciagle mi malo :P

Auto:: Polo & Nexia & 308sw
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015 18:40   

Piotrek stosowal chyba przedluzke jesli dobrze pamietam :)
Nie bawilbym sie w zadne inne pasy..

Podziel się na:               
piotreek 
Hej! Przekroczyłem tysiąc!

Auto:: HDI
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015 19:10   

Niestety ale przedluzka nie pasuje nexia ma dziwne zapiecie ze zadna z przedluzek nie pasowala zobaczyć mozna jeszcze pas z astry ale z zapieciem ja na szczescie miam taki fotelik ze pasa wystarczalo

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015 22:33   

mozna wozic dziecko w foteliku tylem do kierunku jazdy na przednim fotelu pasazera, ja tak wozilem mlodego po zakupie nexii. fotel dac na maxa do tylu i pasow starcza do kazdego fotelika. ale nie kazdemu to pasuje. a z tylu wiekszosc fotelikow da sie na styk zapiac, ale fakt ze nie wszystkie. rano jak bede jechal do pracy zmierze pas z tylu.

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2015 11:20   

zmierzylem. i ze zdziwieniem odkrylem ze przedni pas - dlugosc do wykorzystania ma 230cm. a lewy i prawy z tylu tylko 202. liczac od metalowej przelotki przy mocowaniu :shock:

Podziel się na:               
lukness 

Auto:: Mercedes-Benz w124 e300d 24v
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2015 12:55   

przedni pas jest pewnie przez to dłuższy, ponieważ przedni fotel jest w różne pozycje przesuwany ;)

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2015 13:27   

w zaleznosci ile przesuniesz przedni masz wiecej lub mniej, ale do dyspozycji po wyciagnieciu na maxa jest 230, a z tylu tylko 202

Podziel się na:               
akaaka 
Świeżak

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2015 04:34   

Dzięki za pomoc:)
Próbowałam kupić przelotkę, ale necie faktycznie ma dziwne zapięcie i żadna z przelotek na allegro nie jest odpowiednia.
Na razie wozimy fotelik na przednim siedzeniu i zatanawiam sie czy przy tym nie zostać, aczkolwiek koszt 3m pasa z nubiry to 40 zł, montaż znajomy mechanik zrobi za darmo, więc będzie taniej niż koszt przelotu nawet.

Zastanawiam się tylko czy pas nie będzie się blokował po zamontowaniu, ale chyba jeśli w obu samochodach montowany jest w podobny sposób to nie powinno być problemu.

Ciekawa jestem jeszcze czy foteliki dla starszych dzieci np.9-18 kg tez wymagają tak długiego pasa, bo są zupełnie inaczej montowane,. Na pewno przodem do kierunku jazdy dali by rade zamontować, pytanie jak z tyłem do kierunku jazdy?

Macie może jakieś doświadczenia jeśli chodzi o montaż isofixa w nexi? Da się to w ogóle zrobić?

Podziel się na:               
Olaf 
Administrator

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2015 10:56   

isofixa nie probowalem. mlody juz ma 21 lat, wtedy nie bylo w Polsce isofixow ;)

Podziel się na:               
piotreek 

Auto:: HDI
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2015 12:39   

akaaka napisał/a:

Macie może jakieś doświadczenia jeśli chodzi o montaż isofixa w nexi? Da się to w ogóle zrobić?

Nie ma takiej opcji isofix to pręt który jest w konstrukcji auta i nie da rady nic takiego samemu dorobić najprościej wymienić pas razem z zapięciem bo wożenie dziecka na przednim siedzeniu jest trochę niebezpieczne bo jakby nie patrzeć miejsca pasażera jest najniebezpieczniejsze w całym aucie

Podziel się na:               
akaaka 
Świeżak

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2015 10:50   

Ok, dzieki:) czyli kupuje pas z nubiry i zamieniam. Jeśli tylni ma tylko 2 m to ten z nubiry jest o 1m dłuższy, powinno wszystko grac.
Tez wole nie wozić młodej na siedzeniu pasażera, ale jeśli tylko tam fotelik ma możliwość montażu, to lepiej tam , niż z tyłu gdzie nie da się go dopiąć:)

Wielkie dzięki za pomoc !

Podziel się na:               
Odpowiedz do tematu