Poprzedni temat «» Następny temat
Zabawka dla komfortu
Autor Wiadomość
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 18:56   Zabawka dla komfortu

zalozenia: sterownik nawilzacza, czas pracy 4-8 minut, czas przerwy 20-40 z mozliwoscia natychmiastowego uruchomienia od kopa.
zalozenie drugie,wykorzystac to co mam, zamawiac malo lub nic.
ostatecznie musialem zamowic dwa potencjometry, bo takich wartosci nie mialem i obudowe.
schemat po niedzieli, wszystko mam w pracy, kostka 555, bd140,przekaznik, trafo 8/3. moze za duze,ale jakies 2W musialbym zamowic, z przesylka 20zl, a tych mialem pare luzem, jako ze rdzen zwijany to mala wysokosc.

na poczatek byla probna plytka do ustawienia czasow





powiercona


sciezki


tu juz wytrawiona i pociagnieta kalafonia w denaturacie



zmontowana i w domu dlugoe godziny podmieniania wartosci oporow i kondensatora zeby osiagnac te przedzialy czasu jakich potrzebuje



wartosci policzone,zamowione potencjometry i obudowa, zabieramy sie za montaz zespolu potencjometrow i switcha resetujacego, mala plytka, ta sama procedura, w trakcie wpadlem na pomysl ze jak zrobie zwarcie dwoch sciezek jednym malym kabelkiem, to bedzie jeden mniej idacy do wnetrza zabawki



zamontowane





teraz to co zawsze mi szlo najgorzej, ba do wielu rzeczy niemam obudowy, choc dziala od lat, ale sie zacialem :P
gniazdo na wtyczke nawilzacza i dopasowanie





teraz juz plytka dopasowana do obudowy i zmontowanie







praca jest dalej zaawansowana, ale fot nie robilem, zrobie po weekendzie, plytka dopasowana ,zamontowana w obudowie, dolozony bezpiecznik sieciowy, jeszcze musze wyprowadzic kabel do kontaktu, sprawdzic dzialanie czy cos sie nie ..... i skrecic. na dniach dokoncze relacje :P
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 19:30   

No piknie! i profesjonalnie, i estetycznie.
Mi się praktycznie nigdy nie chce bawić w projektowanie i wytrawianie płytki - robię na uniwersalnych.
Ponad rok temu zrobiłem wspólnie z kolegą dla niego- aktywnego i zapalonego gracza w tenisa ziemnego- maszynę do wyrzucania piłek tenisowych. On był odpowiedzialny za zrobienie części mechanicznej - dwa silniki od pralek napędzające koła, pomiędzy które wpadały piłki i były wyrzucane, ja zrobiłem całą część elektryczno-elektroniczną - podawanie piłek między koła, sterowanie odstępem czasu między poszczególnymi piłkami, kątem podawania piłek, i sterowanie całością pilotem. Działa do dziś wszystko bardzo dobrze, nawet lepiej niż się spodziewaliśmy. Niestety, żadna dokumentacja mi się nie "zachowała", bo wszystko robiłem na bieżąco. Jedno tylko zostało - opis sterowania tym co zrobiłem tutaj: maszyna . Robiłem to na odległość (on mieszka 160 km ode mnie), i żeby po wysłaniu wiedział, jak i jaką funkcją sterować to mu taki opis wysłałem.
Jak widać na potencjometrze też nie ma gałki :) , dokupiłem później, w sklepie elektronicznym mają.
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 19:42   

calkiem ciekawa zabawka :)
u mnie nie ma zadnego elektronicznego sklepu,albo wolumen w wawie czyli +100zl na wache, albo w necie +15do 20 przesylka. to taka wiocha, a nie pila :P
nigdy nie robie na uniwersalnych, zawsze na dedykowanych, nawet probnych,cala robota niedlugo, laminatu mam sporo, chlorek sie konczy, domowie, lakier do paznokci i zmywacz nawet u mnie na wsi jest. za to pewnosc polaczen. no i ja nie mam zdolnosci przestrzennej orientacji, ktore polaczenia wykonac na uniwersalnej, na takiej jest tylko jedna mozliwa konfiguracja.
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 19:50   

Olaf napisał/a:

u mnie nie ma zadnego elektronicznego sklepu,albo wolumen w wawie czyli +100zl na wache, albo w necie +15do 20 przesylka. to taka wiocha, a nie pila :P

Z dostępem części to faktycznie problem. Tutaj teraz mamy 2 sklepy elektroniczne. Jak nie mają w danej chwili, to zamawiam, i są za 3-4 dni bez dodatkowej opłaty. Czasami korzystam - jeśli muszę - z tego: https://www.tme.eu/pl/
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 19:57   

o, z tme to i ja czesto korzystam :) maja dobry asortyment i nie trafilem na podrobki np bd911/912 sa notorycznie podrabiane, chyba polowa na alledrogo to malowanki
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sob 23 Lut, 2019 20:07   

a od jakiegos czasu chodzi mi glowie zegar nixie. mam co prawda uzywanych ale nie zuzytych sporo lampek lc531. ale nie wchodzi w gre montaz kitu zawierajacego atmege i program. chcialbym zrobic na piechote na 4017 i 4013 plus zestaw mpsa , taktowanie z sieci bez kwarca, zasilanie nie wiem jeszcze czy bezposrednio z 230 czy trafo i przetworka na 170. najgorsze ze nie mam zadnej wizji obudowy, a jaka bym nie ogladal wymaga zdolnosci stolarza, blacharza itp, a na tym sie malo znam. wszak polowa tego zegara to fajna obudowa.
do wyboru ,do koloru, ale... trzeba samemu takie cos zrobic do lampek...
https://www.google.pl/sea...iw=1240&bih=690
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 07:56   

Olaf napisał/a:
taktowanie z sieci bez kwarca

Jeśli chcesz, żeby był dokładny, to zapomnij...Na dobę późni się minimum kilkanaście/kilkadziesiąt sekund. Wiem, bo mam taki.
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 08:09   

taka mamy niestabilna siec? :>
bo z trymerem nielatwo ustawic stabilizacje. to jak z kalibrowaniem tej zabawki, kilka dni mi zeszlo.
chyba ze... zrobic np na 555 generator 1Hz i to zliczać jako podstawe czasu...
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 09:04   

Obawiam się, że to by było jeszcze gorzej...
Jeśli "ustawisz" nawet - korzystając z ne555 - podstawę na 1s (nie mówiąc już o tym, ile czasu by to trwało), a "zrobi się" (ze względu na niestabilność - temperatura, wahania napięcia itd...) z tego 0,99s, to na dobę różnica wyniesie ok. 860 sekund.
Wydaje mi się, że stosunkowo prostym wyjściem byłoby zakupienie kit-u (AVkit lub z Jabela) zegara sterowanego kwarcem i przystosowanie go do wyświetlania na lampkach.
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 09:26   

jak ja nie lubie kwarcow... ale skoro tak mowisz to trza bedzie pomyslec.
choc jakmowilem ciagle odkladane ze wzgledu na brak koncepcji obudowy, a jesli juzjakis pomysl to nie do wykonania dla mnie. ale teraz zaczne intensywniej myslec :P
chyba zamiast kitu uzyje czegos takiego prostego ;)
https://www.circuitlib.co...gory_pathway-33
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 09:34   

Na tme obudów od zarąbania, prawie wszystkie z tworzywa, łatwe do obróbki i dostosowania, z pewnością da się coś wybrać odpowiedniego.
A co trudnego w pracy z kwarcami? Wlutowujesz i działa, nawet na biegunowość nie trzeba uważać :)
Faktycznie, ten układ oscylatora wygląda na ciekawy i prosty. To już jest pomysł! ;)
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 10:16   

yyy, nie chce czegos w gatunku https://www.elektroda.pl/...9355615#9355615
czy tez https://www.elektroda.pl/...249014#12249014

juz takie cos lepsze, ale lc531 sa pionowo stojace https://www.elektroda.pl/...057579#13057579

niezla konstrukcja https://www.elektroda.pl/...493823#13493823

nie pamietam gdzie widzialem zegar gotowy, lampy pionowe , podstawki w "blacie obudowy"
a cala obudowa w ksztalcie klocka mebla ale wygietego w falę, calość w ciemnym polakierowanym drewnie. ale... chocbym sral pod siebie to takiego czegos nie wykonam...
wiec musze poglowkowac.
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 10:39   

Dobra, to jak zrobisz cały układ i już będzie działał, to zrobię Ci taką (najlepiej całą drewnianą ) podstawę - obudowę. Ale nie tutaj w domu, tylko w Łobzie albo Międzyzdrojach. Narzędzia mam, warunki do takich prac i odpowiednie drewno też.
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 11:41   

wow. to bede musial sie na serio wziac ;)
najpierw to dokoncze i zaczne roztrzasac uklad :)
tu nie bedzie zalozenia ze wiekszosc ma byc z magazynku, bo nigdy nie mialem mpsa czy 4017
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
AdiN 
Ciagle mi malo :P


Auto:: Ave T22
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 8691
Skąd: OFF-ROAD SERVICE
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 15:54   

Olaf, takie pytanko.
Co to w zasadzie bedzie? ;)
_________________
;)
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2019 16:08   

pierwsze zdanie w pierwszym poscie :P

sterownik nawilzacza, czas pracy 4-8 minut, czas przerwy 20-40 z mozliwoscia natychmiastowego uruchomienia od kopa.
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 09:37   

stan na dzis, przegroda jest, oprawka bezpiecznika sieciowego jest, pozostaje podlaczyc na stole i sprawdzic dzialanie,jak wszystko ok to przykrecic plytke i skrecic calosc, nie wiem czy dam rade, bo dzis 25, pora na vat, plik jpk, wyslac kase z banku. oprocz normalnego ruchu. ale jak nie dzis to jutro :P

_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 10:21   

Ja bym dodał jeszcze optyczną sygnalizację (zwykły LED) obecności napięcia zasilającego nawilżacz. Jak by nie działał to będzie wiadomo, czy on"padł" czy układ sterowania/zasilania.
Może ewentualnie trzeba wywiercić kilka otworów wentylacyjnych - jest tam dość ciasno, i ciepły transformator może spowodować wypaczenie górnej pokrywy - szkoda by było stracić estetyczny wygląd :)
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 11:43   

myslalem nad tym. ale przkaznik przelacza poziom 230.to raczej musialbym zastosowac neonowke taka jak w podswietlanych kontaktach byly z szeregowym oporkiem. a niskonapieciowy uklad jest na pnp z 555. wiec nie ma do czego podlaczyc sygnalizacji przekaznika, najwyzej led moglby wskazywac napiecie zasilacza ze dziala,ale nie stan pracy ukladu.
a wentylacja nie bedzie potrzebna, pobor przy pracy przekaznika jest 60mA, przy wylaczonym nie ma nawet 10. tranzystor jest pnp czyli zadne cieplo sie na nim nie odklada. stabilizator 12V ma temp ciala. a trafo ma przy takim rownoleglym polaczeniu wtornych uzwojen po mostku i elektrolicie 14V nie zagrzeje nawet palca. nawet sie balem ze nie ma zapasu dla stabilizatora, zeby pracowal, potrzebuje paru volt roznicy, ale przy takim poborze 10razy mniejszym niz trafo nie przysiada napiecie. teoretycznie napiecie zmienne na wtornym jest 10,1, a stabilizator na 12 i potrzebuje conajmniej 2 wiecej bez przysiadow. ale wystarcza do tego celu :)
na razie zloze do kupy, a jak dopadne przy jakiejs okazji taka neonoweczke miniaturowa to podlacze pod wolny styk przekaznika, bo zostawilem wolny.
wtedy jak pracuje-neonowka ciemna, ale widac ze nawilzacz dziala, jak przerwa to nawilzacz stoi, ale neonowka wskazuje ze calosc prawidlowo dziala i czeka na zmiane stanu
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 13:22   

schemat. w glownej mierze dla ciebie ted :)



przekaznik ma oczywiscie dwa polozenia robocze,wiec to drugie jest wolne dla neonowki w przyszlosci
dwa wtorne uzwojenia trafo sa rownolegle, glupio mi sie narysowalo, ale ja wiem o co mi chodzilo :mrgreen:
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Ted 
Ogarnięty


Auto:: Nexia 1,5 16V/Mondeo 2.0TDCI
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 348
Skąd: ;)
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 15:01   

Olaf napisał/a:
ale ja wiem o co mi chodzilo :mrgreen:

Ja też wiem! :)
Nie każdy wie, że na uzwojeniu przekaźnika potrzebna jest dioda, a już mało kto wie, dlaczego? :) ;)
_________________
www.fotomit.pl
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019 16:44   

wiadomo, tlumienie przepiecia.
to jak malo kto wie po co jest obwod zobla i ktore to sa elementy patrzac na schemat :P
a to szeregowo kondensator i opornik rownolegle do wyjscia na kolumne.
ale takie rzeczy to wchlonalem na poczatku zabawy w elektronike ;) jakies 40-45 lat temu.
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sro 27 Lut, 2019 10:54   

zabawa zakonczona. teraz sprawdzam czasy w zaleznosci od polozenia pokretel ze stoperem w fonie, ale urzadzenie juz dziala pod nawilzaczem



_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
luki 
Ogarnięty


Auto:: Nexia sedan 1.5 16V + LPG
Dołączył: 30 Maj 2014
Posty: 361
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon 04 Mar, 2019 22:28   

Olaf, kuchnia felek elegancko ;)
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 22851
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pon 04 Mar, 2019 23:27   

sporo roznych rzeczy zrobilem sobie dla ulatwiania zycia , tu mi brakuje jeszcze odpowiednich malych galek, sa na sklepach w necie po 0.90zl plus 15 przesylka,chyba nie skorzystam.
przekopie swoje zapasy,a jak nie znajde nic sympatycznego to przy okazji na wolumenie dokupie jak bede.
_________________
chcieć to móc...

 
 
  Podziel się na:               
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Opracowanie graficzne: Grosio


2011 © nexiomania.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone, kopiowanie bez zgody autora zabronione! Strona Głowna | Pomoc | Kontakt | Na górę