Poprzedni temat «» Następny temat
Rozszyfrowanie schematów
Autor Wiadomość
kapelos23 
Świeżak


Auto:: Daewoo Nexia
Dołączył: 15 Wrz 2016
Posty: 136
Skąd: Milejów
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020 09:55   Rozszyfrowanie schematów

Może ktoś bardziej ogarnia ode mnie te schematy w nexii :P brakuje mi opisu kilku wiązek. Mam duży problem ze znalezieniem czegokolwiek :evil: zostało to
A10 B6 B7 C7 D9 B4 A9 dla ambitnych z leganzy B13 A8
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 23429
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020 19:44   

zara, zara , mow powoli bo nie czaje :P
w opisie schematu sa zlacza oznaczone jako X i cyfra lub dwie , sa to zlacza roznych wiazek,wskaznikow, silnika, wtryskiwaczy itp. zadna wiazka na schemacie nie ma oznaczen literowych, a tym bardziej liter z cyframi jak to podales. jedyne litery to oznaczajace wedlug klucza kolor kabla i cyfry po nim oznaczajace przekroj kabla. przybliz sprawe. co do leganzy to nie mam pojecia, wiec tu odpadam.
_________________
chcieć to móc...
 
 
  Podziel się na:               
kapelos23 
Świeżak


Auto:: Daewoo Nexia
Dołączył: 15 Wrz 2016
Posty: 136
Skąd: Milejów
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020 20:03   

Sorry źle się wyraziłem :P mała litrtowka
Chodziło mi o konkretne kabelki z wiązki ecm. Moje numerowanie to opis konkretnych żył które wchodzą do ecm i muszę znać ich rolę/opis :)
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 23429
Skąd: zza rogu
Wysłany: Sro 11 Lis, 2020 23:31   

Aaaa to inna pilka :)

to zacznijmy od B6, tu dochodzi plus poprzez bezpiecznik F7 i przekaznik pompy paliwa. po przekreceniu stacyjki sprawny ecm zamyka ten pin do masy wewnatrz i pompa ma zasilanie.
na tej samej zasadzie A9 zamyka obwod plus, bezpiecznik F11, przekaznik wentyla mala predkosc obrotowa. tez wewnatrz ecm jest zamykany obwod do masy.
D5 troche bardziej skomplikowane polaczenia, z plusa przez F12 przez przelacznik nadmuchu(wiadomo ze jak jest na zero to obwod przerwany), przez wlacznik klimy klawisz AC(jak wylaczony obwód przerwany) i przez wlaczniki odcinajace wysokiego i niskiego cisnienia lecci na D5, jest to wejscie sygnalu dodatniego (plusa) ze wszystkie te elementy sa sprawne, wtedy na A10 pojawia sie masa zamykajaca inny obwod. czesciowo poprzedni, po wlacznikach wysokiego i niskiego cisnienia jest rozgalezienie na przekaznik sprezarki klimy, zalacza sie wtedy sprezarka klimy. jesli cokolwiek jest nie tak w obwodzie, brak czynnika (zadziala wlacznik odcinajacy niskiego cisnienia, wtedy D5 nie dostnie sygnalu i na A10 nie wystawi masy do zamkniecia obwodu sprezarki klimy. tak samo nie wcisniety przycisk klimy, czy dmuchawa na zero.
D9 dotyczy tylko ze skrzynia w automacie, to jest punkt z napieciem dodatnim plus pare volt, z tego punktu do masy leci przez zamykajacy obwod wlacznik ustawienia biegow w pozycji P/N. jesli wlacznik zamyka obwod na D9 pojawia sie masa i stanowi sygnal o tym dla kompa, jesli wlacznik jest rozwarty na D9 jest to dodatnie napiecie i wtedy taki sygnal dostaje komp. co dalej nie wiem, nawet nie znam zasady dzialania automatycznej skrzyni.
teraz C7, plus przez F14 i wlacznik wentylatora leci do C7, to dodatnie napiecie powoduje zalączenie B4 do masy, w ten sposob obwod plus/F11/przekaznik wentylatora duza predkosc obrotowa zostaje zamkniety do masy.
natomiast B7 to tego najstarsi gorale chyba nie wiedza.pewnie stif by wiedzial bo goralem nie jest :P wydaje mi sie ze jest to wystawienie przez ecm plusa na zasilenie kilku rzeczy : modulu sterujacego ABS, do TCM czyli elektroniki skrzyni w automacie i do immobilizera. a wlasciwie nie do zasilenia glownego , bo te trzy rzeczy maja swoje dolaczenia do plusa, tylko raczej sygnal aktywacyjny z kompa do dzialania i prawdopodobnie dopoki sie on pojawia dopoty te urzadzenia dzialaja. wnioskuje wiec ze jest tam napiecie , mozliwe ze tez 12V, ale na pewno nie 0 w stanie dzialania auta, a na pewno zero po unieruchomienia auta.
to tyle co moglem wyczytac ze schematu.
_________________
chcieć to móc...
 
 
  Podziel się na:               
kapelos23 
Świeżak


Auto:: Daewoo Nexia
Dołączył: 15 Wrz 2016
Posty: 136
Skąd: Milejów
Wysłany: Czw 12 Lis, 2020 22:14   

Olaf, Wielkie dzięki :) teraz mam nadzieje że jakoś to ogarniemy :P
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 23429
Skąd: zza rogu
Wysłany: Czw 12 Lis, 2020 22:40   

dawaj znaki jak cos :) z roboty nic nie moge, ale na chacie mam materialy to sie poduma :)
_________________
chcieć to móc...
 
 
  Podziel się na:               
AdiN 
Ciagle mi malo :P


Auto:: Ave T22
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 8892
Skąd: OFF-ROAD SERVICE
Wysłany: Pią 13 Lis, 2020 10:35   

Olaf, zaraz widać żeś elektryczny :p
_________________
;)
 
 
  Podziel się na:               
Olaf 
Administrator


Auto:: Nexia 1,5 8V GL
Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 23429
Skąd: zza rogu
Wysłany: Pią 13 Lis, 2020 11:30   

E, minimalnie, bardziej elektroniczny :P Elektryczny w domu tylko do licznika, dalej trzeba miec uprawnienia :chytry
_________________
chcieć to móc...
 
 
  Podziel się na:               
oprawca_1978 
Ogarnięty


Auto:: śp. Nexia 1998 sedan 299 kkm LPG
Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 411
Skąd: Polska
Wysłany: Nie 15 Lis, 2020 09:39   

A na kiego kutafona jakieś uprawnienia? U mnie w mieszkaniu, gdy elektryka stara jak budynek, jest 1963 roku, aluminium 2,5 mm^2 w ukladzie TN-C, czyli dwa przewody, wreszcie zaczęła tak niedomagać, że najbardziej obciążona puszka w kuchni, z której przy półremoncie mieszkania z 1995 roku, dziadek raczył rozprowadzić zasilanie do dodatkowych gniazd w kuchni i łazience (miał uprawnienia b.o. od nn, poprzez sn do NN na wszystko, eksploatację, dozór i pomiary, a także miał papiery mistrzowskie elektryka-energetyka) to w końcu zaczeło toto niedomagać, zwłaszcza po tym, jak wstawiłem sobie zmywarkę 2.1 kW, pralka też 2 kW, do tego mikrofala 1 kW, czasami czajnik 2 kW. No to siadło w końcu, puszka zaczeła się jarać. Na początek, głupi, poprosiłem kolegę, "elektryka z uprawnieniami", żeby mi to poprawił. Więc "poprawił" tak, że za dwa miesiące z puszki zaczał iść dym. Wkurzyłem się, "koledze" podziękowałem w odpowiedni, dosadny sposób, kupiłem odpowiedni przewód 3x2,5 mm^2 miedź do gniazd, do oświetlenia 2x1,5 mm^2, puszki do gniazd i łączników, do tego puszki rozdziałuszki i sam sobie w mieszkaniu całą elektrykę od nowa zrobiłem. Wcześniej całe mieszkanie było na jednym B-16, ja wydzieliłem kuchnię na odrębny obwód, łazienkę i pokoje, a potem też oświetlenie zrobiłem na swoim obwodzie. Do rozdzielnicy dołożyłem rozłącznik główny 100A, różnicówkę 25A 30 mA typu AC i każdy z obwodów gniazd dałem na swoim B-16 a oświetlenie na B-10, dorzuciłem też jeden ogranicznik przepięć, zwykły, tj. warystorowy, klasy C. Teraz zrobiłbym to inaczej, do samej kuchni dałbym ze cztery obwody, do łazienki minimum dwa, a pokoje rozdzieliłbym na swoje własne obwody. To pozwoliło mi zrobić obwody gniazd w układzie TN-C/S, oświetlenie zostawiłem w obwodzie TN-C, bo po cholerę PE w oświetleniu, no i przy okazji odkryłem, że doprowadzony do mieszkania nowy WLZ w 2016 roku wykazuje w żyle PE bardzo fajne parametry, otóż obciążając żyłę PE do L zwykłą neonówką o mocy jakiegoś 1,5 W napięcie spada na niej z 230 do 155V, co daje niejakie pojęcie o stanie "uziemienia" żyły PE w rozdzielnicy głównej budynku. Co prawda w styczniu br. załatwiłem sobie papiery SEP do 1 kV na eksploatację i pomiary, ale wtedy, w połowie 2018 roku ich nie miałem i uważam, że te 'uprawnienia' są kant tyłka potłuc, skoro uczyłem się do zaliczenia egzaminu tak może z miesiąc, od niechcenia, z typowego poradnika i zaliczyłem potem u SEP-iarzy ten "ezgaminek" z palcem w tyle. Te "uprawnienia" to kpina jakaś, a kim jest SEP żeby dawać jakieś "kwalifikacje"? W swoim prywatnym domu z elektryką robię co chcę i żaden SEP-mann nie ma prawa mi tam nawet na to spojrzeć, tyle.
 
 
  Podziel się na:               
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Opracowanie graficzne: Grosio


2011 © nexiomania.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone, kopiowanie bez zgody autora zabronione! Strona Głowna | Pomoc | Kontakt | Na górę